4.klasse er et specielt klassetrin – ungerne er nu på mellemtrinnet og måske har der været lærerskift – også i billedkunst. Jeg begynder derfor årsplanen med et meget struktureret forløb, som gør det nemt at gå i gang. Derudover indeholder planen også et ret stort, men meget varieret arkitekturforløb, et iPad-forløb med maleri, et skønt tegneforløb og et lille maleforløb.
Op Art forløb
Op Art (Optical Art) er popartens lillesøster. Det er kunst, der leget med øjet.
Her på bloggen har jeg en hel håndfuld små op art projekter, som du kan vælge mellem. Du skal nok ikke lave dem alle – det bliver for mange.
Her er en oversigt over alle de små projekter i forløbet.
Forslag til læringsmål:
- Jeg kan genkende op art billeder
- Jeg kan forklare, hvordan man kan bruge lys og skygge til at forstærke “pop up” effekten
- Jeg kan tegne et motiv med “pop up” – effekt
Arkitektur på mange måder
Arkitektur fylder rigtig meget i FFMerne for 3.-5.klasse, så derfor har jeg lavet et langt, men godt og overskueligt forløb. Eleverne starter med at tale om bygninger ud fra en byvandring – enten lokalt eller virtuelt. Derefter skal de tegne byhuse, som senere udbygges til rummelige collager, linoleumstryk og til sidst omsættes til smukke lerrelieffer.
Du kan få rigtig meget hjælp til forløbet i mine to hæfter. I det første kommer jeg med forslag til en google-maps-byvandring i København. Jeg har skrevet forslag til de ting man kan tale om ved de enkelte bygninger. Der er et opgaveark, så du kan tjekke at eleverne har forstået begreberne.
Dernæst har jeg lavet nogle grundskabeloner til at tegne byhuse efter, så I slipper for al forholdsregningen. Desuden rummer tips til at udbygge tegningen til en collage.
I det andet hæfte forklarer jeg, hvordan man kan omsætte tegningen til et linoleumssnit, og hvordan man derefter kan lave smukke fællesbilleder.
Til sidst er der vejledning i at omsætte tegningen til et smukt relief.
Du kan bl.a. læse om forløbet her og her.
Du finder hæfte 1 (med optegning og collage-del) her, og hæfte 2 (med linoleumstryk og lerrelief) her.
Forslag til læringsmål:
- Jeg kender nogle arkitektoniske udtryk og kan forklare, hvad de betyder
- Jeg kan tegne et byhus med flere etager
- Jeg kan udvide min tegning til en rummelig collage
- Jeg ved, hvordan man laver et godt linoleumstryk, og har lavet mindst 3 gode tryk
- Jeg kan fremstille et lerrelief med arkitektur-elementer
Antiloper
Antiloperne er en fin tegneudfording for 4.klasse, uden at blive for svær. Samtidig giver de snoede horn masser af mulighed til at tale om hvordan man kan bruge lys og skygge i sine tegninger/malerier til at skabe en effekt.
I mit hæfte er der trin-for-trin vejledning til optegningen og forslag til at arbejde med farvelære, når det smukke motiv skal farvelægges.
Forslag til læringsmål:
- Jeg kan tegne en antilope
- Jeg kan begrunde mit farvevalg
- Jeg kan bruge lys og skygge til at forstærke min tegning
iPad-maleri – Hockney-parafraser
Hvis du har iPads til rådighed, er det oplagt at inddrage dem i undervisningen – ellers må du (ligesom jeg) klare dig med at låne dig frem.
Mit hæfte indeholder 3 forløb, og i 4.klasse vil jeg foreslå det, der handler om at lave parafraser ud fra David Hockneys blomsterbilleder.
Jeg strukturerer det sådan, at eleverne først laver deres egen udgave af et af Hockneys værker, dernæst kan de bruge det de har lært til at arbejde videre og lave deres eget billede. Mine elever arbejder i par, da jeg ikke har mulighed for at låne så mange iPads.
….. og jo, du kan godt undervise i iPad-maleri, selvom du ikke selv er nogen “haj” til teknik. Jeg har lavet en del af undervisningen som selvstudium for børnene, så du kan kopiere arbejdshæfterne direkte fra mit undervisning-hæfte, og lade dem hjælpe hinanden 🙂
Forslag til læringsmål:
- Jeg kan forklare fordelene ved at arbejde med flere lag i et billede
- Jeg kan arbejde med flere lag i et billede
- Jeg kan vælge en velegnet pensel i Brushes Redux
- Jeg kan male et digitalt maleri
Rundetårn
Et skønt og festligt forløb 🙂
Eleverne skal male Rundetårn som en dansk pendant til Robert Delaunays Eiffeltårne.
Forslag til læringsmål:
- Jeg kan tegne Rundetårn
- Jeg kan farvelægge med en farveskala inspireret af Robert Delaunay
Hvis du har brug for flere idéer, kan du søge løs her på bloggen. Start f.eks. med at kigge på årsplanen for 3.klasse og den for 5.klasse. Kig både i selve planerne og de ekstra forslag, jeg har skrevet nederst.