Jeg har glædet mig til at vise disse lækre billeder frem – lavet af den ene af mine nye 4.klasser.
Værkerne er inspireret af pop art kunstneren Wayne Thiebaud, der døde for et par år siden (som 101-årig). Wayne Thiebaud lavede farverige malerier af helt almindelige ting – tyggegummimaskiner, læbestifter, malingsdåser – men han er mest kendt for sine is- og kagebilleder.
Modreaktion på den abstrakte ekspressionisme
Kunstretningen Pop Art opstod i 50’erne og kom som en modreaktion på den abstrakte ekspressionisme. Cobra-gruppen med Asger Jorn er et eksempel på en dansk udgave af den abstrakte ekspressionisme. De var bl.a. optaget af det oprindelige og det tilfældige.
Her kommer popkunsten som en modpol. De malede figurative billeder (hvor man tydeligt kunne se, hvad billederne forestillede). Inspirationen fik de fra forbrugersamfundet – som fx Andy Warhols suppedåser.
Mindst 2 farver
Inden 4.klasse malede lagkagerne, talte vi om farveblandinger – og om at farver bliver mere spændende af at blive blandet. Børnene øvede sig på at blande nogle lækre farver på øvearket fra mit hæfte.
Derefter guidede jeg dem gennem optegningen af kagerne – de bestemte selv, hvor kagen skulle være skåret. Optegningen til dette projekt er hurtigt klaret, og derefter gik børnene i gang med at farvelægge deres tegninger.
Som tommelfinger-regel bad jeg dem om at male med mindst 2 farver på alle områder for at få farverne til at blive dybe og interessante.
Derudover talte vi lidt om lys- og skyggesider, men fordi det var vores første projekt sammen, tror jeg det var lidt vanskeligt for dem…
Jeg har kopieret små udgaver af billederne til at komme i deres logbog. Det er så dejligt efterhånden at få samlet det de har lavet – både noter fra gennemgangen og kopier af deres egne værker.
Skulle du selv få lyst til at lave et lignende billeder med dine elever, kan du finde bl.a. tegneguide og tips til ikke mindre end 6-7 Wayne Thiebaud-inspirerede forløb i dette inspirationshæfte.
De bedste hilsner
Hvis du klikker på bogen, kommer du til en side, hvor du kan vælge om du vil have en personlig licens eller en afdelingslicens.
Hvis du gerne vil vide mere om pop art og have idéer til hvordan du kan undervise i det, kan du få fat i hæftet fra Kort Kunsthistorie, der udover pop art handler om op art, som der også er en del af her på bloggen.