For 5½ år siden – dengang min blog var ganske ny – lavede jeg et indlæg om “Min egen bog”. Jeg henviser til “Min egen bog” gang på gang, så jeg tænkte, at det var på tide med et genopfriskende indlæg.
Noget af det første jeg gør, når jeg får en ny billedkunst-klasse, er at finde en “egen bog” til dem.
Jeg bruger dem både til logbog og til ekstraarbejde – altså det, man arbejder med, når man er hurtigt færdig.
Hvordan bruger man “Min egen bog”
Nogle gange tegner man bare direkte på siderne. Hvis man bruger en gammel bog, er det en helt særlig fornemmelse, de første gange man tegner direkte på teksten …
Andre gange limes små billeder ind. Hvis man limer meget ind, kan det blive nødvendigt, at hive nogle sider ud, for at bogen ikke skal gabe alt for meget. Vær da opmærksom på, at siderne ryger ud i par – så tjek grundigt, så kunsten bliver i bogen,
Ekstrategninger
I billedkunstlokalet har jeg en hylde med tegnebøger, som børnene kan lade sig inspirere af. Før i tiden røg de små tegninger bare mere eller mindre ud eller blev krøllet sammen i tasken. Nu sætter eleverne dem i deres egen bog – og glæder sig over dem, næste gang bogen kommer frem.
Hvis man har arbejdet med et projekt, der nemt lader sig lave i lille format, er bogen også et oplagt sted at lave et lille ekstraarbejde med samme tema. Nogle gange bestemmer jeg, at der skal laves et lille ekstabillede til bogen, så vi kan huske, hvad vi har lavet gennem tiden.
Gem teorien
Til nogle forløb har jeg lavet små fakta-ark, som skal limes ind i bogen. (F.eks. ansigtets proportioner, hvordan man konstruerer et forsvindingspunkt o.lign.) Det kan også være noter om en kunstner el. lign.
Kopier af malerier
Hvis børnene har malet smukke malerier i f.eks. A3, kopierer jeg dem gerne ned i omkring 25% (farvekopi). Så kan kopierne sættes ind i bogen, så man kan se dem – også efter at originalen er givet i julegave til tante Johanne…
Andre gange laver jeg en lille “plakat” af alle klassens billeder ved at sætte dem ind i Frame Magic på min iPad. Så får alle i klassen en lille kopi af klassens værker (virker bedst i de store bøger)
Materialer til Min egen bog
Du kan bruge en gammel kasseret bog til “Min egen bog”.
Tjek også lige titlerne – at de er egnede til børns øjne, for selvom de ikke skal læse bøgerne, skal titlerne jo ikke være for vovede/barske.
Hvis jeg får en 1.klasse, binder jeg bøgerne ind i karduspapir og lader dem dekorere den. Det er nemlig min erfaring, at når de bliver lidt ældre, vil de gerne lave forsiden om. Her bruger jeg ofte collage, men der er uendeligt mange muligheder.
Du kan også vælge at købe nye bøger med hvide sider
Jeg køber mine bøger i Tiger for 30kr/stk (incl moms). Det er lidt dyrt, men til gengæld holder bogen jo alle 5 år med billedkunst – og så bliver det jo kun 6 kr/år.
Pingback: Wilhelm Lundstrøm – en spændende kunstner - FruBilledkunst
Pingback: Min egen bog – version 2024 - FruBilledkunst
Pingback: 🎨🐕Hunde inspireret af Heather Galler - # FruBilledkunst
Pingback: Den nemmeste måde at lave logbøger på valgholdet – FruBilledkunst
Pingback: Til dig, der skal have 4.klasse i billedkunst næste skoleår – FruBilledkunst
Pingback: Mønstre i 2.klasse – FruBilledkunst
Pingback: Lundstrøm, den gode smag og 5.klasse – FruBilledkunst
Pingback: Årsplan til billedkunst – 5. klasse – FruBilledkunst
Pingback: Årsplan til billedkunst – 3.klasse – FruBilledkunst
Pingback: Min egen bog – et par gode spørgsmål | FruBilledkunst
Pingback: Evergreen – Katte inspireret af Rosina Wachtmeister | FruBilledkunst