Har du prøvet at have planlagt en time, hvor klassen skal arbejde med ler… Et par dage før tjekker du lige beholdningen på billedkunstdepotet, men du ved jo, at der ligger nogle stænger fra sidste projekt.
Du kommer ind i depotet – i det bagerste hjørne, hvor dit ler har plads …. og finder ….
TØRT LER – suk!
STENTØRT LER!
Måske er der gået hul på lerposen, måske har nogle børn forlystet sig med at prikke lidt huller i det (- selvom der aldrig må være børn på dit depot …)
Jeg har læst, at man kan bløde det op ved at bore huller i og fylde dem med vand – men det synes jeg ikke forberedelsestiden rækker til.
Meeeen…..
Så fandt jeg et tip på pinterest eller en blog – jeg husker ikke hvilken. Jeg har først fået det efterprøvet for nyligt, men det er fantastisk! Både effektivt, nemt og hurtigt – What’s not to like?
Se med her:
Pak leret ud af den ødelagte pose og læg det i en plastiksæk.
Hæld vand ned til leret. Jeg brugte vel omkring 5-7 dl til en stang ler.
Læg posen op i en stor spand, og fyld vand i spanden. Sækkens åbning skal holdes væk – der skal ikke mere vand ned til leret nu.
Der skal fyldes så meget i spanden, at leret (inde i sækken) bliver dækket af vandet.
Lad nu spanden stå en dags tid. Vandet i spanden vil presse vandet i sækken ind i leret – hmmm, det lyder indviklet, men det er det altså ikke – og det virker!…
Tag sækken op af spanden, og tag leret ud. Det er nu blødt. For at få aktiveret leret smidighed, skal det “æltes”. Jeg skriver “æltes” i citationstegn, for leræltning er meget forskellig fra dejæltning!
Æltningen klares lettest (og bedst) ved at tabe/smide lerklumpen i gulvet nogle gange. Det er også den metode, du skal bruge, når børnene kommer med deres rester, og du skal have samlet dem til en brugbar lerklump.
Kreative hilsner fra
Pingback: Lerraslere – efter turen i ovnen | FruBilledkunst
Pingback: Lær at lave en lerrasler – trin for trin | FruBilledkunst
Pingback: Billedkunstkursus på Færøerne – dag 2 | FruBilledkunst
Pingback: Tak – og en hilsen fra Færøerne | FruBilledkunst