Vilhelm Lundstrøm var en af frontfigurerne i den tidlige modernisme, det var ham, der introducerede collagen i Danmark, og han kom til at inspirere både datidens og nutidens kunstnere.
Om Vilhelm Lundstrøm
I begyndelsen af sin karriere, var han meget optaget af kubismen, senere havde han en kort periode med krøllede streger, men han er mest kendt for den sidste lange periode, hvor han “ryddede op” i billedet og forenklede formerne og reducerer farvepaletten. Den stilretning er kendt som “purisme”.
Han er nok mest kendt for sine opstillinger af skåle og kander – som oftest med en blå baggrund, og derfor har jeg valgt at tage udgangspunkt i dem.
Lundstrøm i undervisningen
Min 5.klasse har malet parafraser af en af Lundstrøms opstillinger.
De har brugt akvarel til det allermeste, og den første udfordring var at få blandet en smuk dæmpet blå – for vi blev hurtigt enige om, at farven fra æsken ikke kunne bruges direkte.
Klassen har kun arbejdet ganske lidt med akvarel før, så der var flere udfordringer undervejs: Hvordan får man en blød farveovergang på krukkerne? Hvordan får man en (nogenlunde) jævn farve i baggrunden? Hvordan får man krukkerne til at se rummelige ud?
Har du forskellige mærker akvarel i billedkunst, så brug dem
Jeg har akvarel af forskellige mærker i billedkunstlokalet, og det er der en rigtig god grund til.
Til de forsigtige, der tegner småt og ofte farvelægger mest forsigtigt, har jeg White Nights. Det er min personlige favorit – Lækre farver i kunstnerkvalitet – med MASSER af pigment – og så til studie-kvalitet-pris.
Det er imidlertid min erfaring, at giver jeg sådan en æske til et “Van Gogh”-barn – altså et barn, der arbejder hurtigt og med kraftige farver – ja, så “dør” maleriet nemt af mangel på lys.
Derfor får denne gruppe børn en æske med billigere, knapt så pigmentrige farver. Det kan f.eks. være dem fra Pelikan eller Koh i Noor. De sælges nogle gange under det mindre fine navn: vandfarve.
På den måde hjælper man begge grupper til at få harmoniske billeder.
Da de sidste detaljer skulle på plads, var det rart at kunne supplere med en akvarel-farveblyant.
Montering
Billederne er malet i A4størrelse og limet op på et stykke A3 karton. Brug gerne en sort farve til baggrunden – det får farverne til at stråle lidt mere.
De hurtigste elever nåede også at lave en kunstnerside i deres egen bog.
Hjælp til forløbet
Jeg håber du er blevet inspireret til at arbejde med denne spændende kunstner i din undervisning.
Hvis du gerne vil have hjælp til forberedelsen, kan du finde det i mit inspirationshæfte, hvor der er trin-for-trin-vejledning til optegningen af 3 forskellige Lundstrøm-værker.
Til sidst endnu et kort klip om Lundstrøm og den gode smag:
Kreative hilsner
PS – hvis du klikker på billedet kommer du til min inspirationsbog om Lundstrøms opstillinger